同步與上載 | LanEcho 使用手冊

同步與上載

錄音由錄音卡到可用狀態,要經過「同步」同「上載」兩段鏈路。本篇介紹兩者嘅分別、自動同步同上載規則、「閃傳」加速、任務取消,以及裝置中檔案嘅管理方法。

「同步」同「上載」嘅分別

LanEcho 首頁頂部嘅兩條狀態條分別對應呢兩段鏈路:「同步中 1/3」表示正在由裝置同步到手機,「上載中 1/3」表示正在由手機上載到雲端。

自動同步(裝置 → 手機)

「裝置連接後自動同步」開關預設開啟,可以喺 LanEcho 首頁「更多」中調整:

同步過程中嘅行為:

「同步成功後自動刪除」

呢個開關預設關閉,可以喺 LanEcho 首頁「更多」中調整:

開啟之前請確認同步鏈路正常。刪除嘅係裝置中嘅檔案,已同步到手機嘅錄音唔受影響。

上載到雲端(手機 → 雲端)

同步到手機嘅錄音會自動上載,唔使手動操作:

閃傳:Wi-Fi 熱點直傳

待同步檔案較多、藍牙傳輸較慢嗰陣,可以開啟「閃傳」:手機臨時連接錄音卡嘅 Wi-Fi 熱點直傳檔案,同步速度快 10 倍。

開啟閃傳

  1. 點擊首頁同步狀態條上嘅閃傳入口,彈出閃傳提示彈出視窗。
  2. 點擊「開啟閃傳」,手機開始連接裝置熱點,提示「正在建立 LanEcho 裝置熱點連接」。
  3. 連接成功之後進入傳輸,彈出視窗顯示「待同步檔案 X」同進度條(按檔案數目顯示進度)。

閃傳需要 Wi-Fi / 本地網絡權限。權限唔夠嗰陣提示「權限不足,閃傳開啟失敗」,點擊「前往設定」開啟權限之後重試;未連接裝置嗰陣無法開啟閃傳。

閃傳中嘅注意事項

取消同步與上載任務

展開同步或上載狀態條之後,可以取消隊列中嘅任務:

任務狀態 可唔可以取消 取消後嘅行為
同步中 唔可以取消 進行中嘅同步需要等佢完成
待同步 可以取消 由隊列移除,下次進入 LanEcho、返到列表或錄音結束嗰陣再觸發同步
上載中 可以取消 取消之後由待上載隊列中嘅下一條遞補上載
待上載 可以取消 由隊列移除,下次啟動用戶端嗰陣再觸發上載

管理裝置中嘅檔案

「我的錄音卡」嘅「檔案」標籤頁顯示錄音卡中嘅全部錄音檔案,包含錄音標題、開始時間、時長同狀態(未同步 / 同步中 / 已同步),已同步嘅檔案右側顯示剔號圖示,按錄音開始時間排序(最新嘅喺最上面)。

單條操作

長按某條錄音,彈出操作選單:

批量操作

進入多選狀態之後,可以勾選多條錄音(支援全選),批量執行:

批量操作中,同步中、待同步狀態嘅檔案唔可以勾選;多選狀態下遙控器唔可以用,需要先退出多選。

錄音同步上載完成之後,即可產生文字紀錄,見《文字紀錄與回聽》;錄音方式見《錄音》。